mardi 26 avril 2011

Cine l-a ucis pe Kennedy ? (22 noembrie 1963)


Asasinarea lui Kennedy ca şi răstignirea lui Isus Cristos sunt evenimente care au produs multiple interpretări şi vânzarea a zeci de mii de metrii cubi de hârtie. Orice teorie, oricât de absurdă, poate devenii material de o carte, de un articol şi de un câştig.
De asta mă apuc şi eu să scriu ...
Cine l-ar fi ucis pe Kennedy ?

1)        Agenţii lui Castro
Ăştia nu văd ce motiv ar fii avut. Poate numai crearea de dezordine în USA sau răzbunare pentru tentativele de asasinare ale lui Fidel Castro. Dar un serviciu guvernamental oficial nu lucrează pentru astfel de motive. Mai şti ?

2)        Agenţii anti-Castro
E vorba de anti comuniştii cubanezi aflaţi în număr mare la Miami în Florida. Ei ar fi vrut să răzbune opoziţia lui Kennedy la sprijinul american în debarcarea dela Playa Giron, în Golful Porcilor în aprilie 1961. Debarcarea aceasta organizată de CIA, pare-se fără ştirea preşedintelui (???), s-a soldat cu un eşec total ; 107 exilaţi cubanezi au fost ucişi şi 1200 luaţi prizonieri. Ar fi un motiv plauzibil ; probabil ca mulţi exilaţi cubanezi s-au bucurat la asasinarea lui Kennedy, dar după doi ani şi jumătate, mi se pare cam lung pentru o răzbunare.

3)        KGB ul sovietic
Se crede asta datorită faptului că asasinul presupus, L.H. Oswald a sejurnat în  URSS. Se pare însă că acolo nu a fost nici odată luat în serios, ceace i-a provocat multiple frustrări şi l-a derminat să se reîntoarcă în America.
De altfel URSS nu părea a avea nici un interes în înlocuirea lui Kennedy.

4)        Un complot în jurul lui Lyndon B. Johnson menit să-l aducă pe acesta la presidenţie.
Lucrul ăsta a reuşit dar, politica preşedintelui Johnson a fost aceiaşi ca cea pe care ar fi urmat-o Kennedy ; adică continuarea angajării în Vietnam, nimic în Cuba, acceptarea zidului dela Berlin în ciuda frazelor sforăitoare (Ich bin ein Berliner!), diverse reforme sociale promise de predecesorul lui (Medicare şi Medicaid) şi Voting Right Act care permitea votul populaţiei de culoare fără restricţii.
Dacă a fost un complot pentru o schimbare politică, el a eşuat.

5)        FBI
Zvonul are ca sursă inimitatea lui Kennedy cu John Edgar Hoover, directorul FBI timp de 49 de ani. O inimitatea mai mare Hoover o avea cu ministrul justiţiei (Attorney General) Robert Kennedy, fratele preşedintelui.
Dacă ar fi adevărat că Kennedy avea intenţia să-l schimbe din fruntea FBI, prin asasinarea lui, Hoover şi-a salvat postul ; el a rămas directorul FBI până la moartea sa în 1972. Iar Robert Kennedy a demisionat în 1964, după asasinarea fratelui sau şi a fost asasinat la rândul lui 4 ani mai târziu. A organiza un asemenea atentat numai pentru un post de director mi se pare cam exagerat.

6)        Mafia din Chicago
Principalul motiv pe care Mafia l-ar fi avut în acest asasinat ar fi fost indirect; înlăturarea lui Robert Kennedy din postul de Attorney General.
Lucrul ăsta a fost până la urmă reuşit.
Robert Kennedy a avut o activitate anti mafia încă de pe vremea preşedintelui Eisenhower, lucrând ca consilier juridic în mai multe comisii senatoriale contra crimei organizate, şi apoi în cadrul Ministerului Justiţiei el a continuat acţiunea anti mafia.
Principalii şefi mafioţi ; Jimmy Hoffa, Salvatore (Sam) Giancana, Santo Trafficante, Carlos Marcello au participat la alegerea lui Kennedy ca preşedinte prin influenţarea sindicatelor controlate de ei. Probabil că odată ales, preşedintele i-a dezamăgit mai ales prin numirea fratelui său la Ministerul Justiţiei.
Toţi aceşti şefi mafioţi aveau investiţi şi interse mari în Cuba pe vremea lui Fulgencio Batista. Nereuşita debarcării dela Playa Giron, atribuită preşedintelui Kennedy, i-a deranjat fără îndoială.
Cu toţii, au supravieţuit fraţilor Kennedy.

7)        CIA
Motivele ar fi aceleaşi cu cele ale exilaţilor cubanezi anti-Castro. Ei ar fi vrut să răzbune opoziţia lui Kennedy la sprijinul american în debarcarea dela Playa Giron. Acest eşec a dus la schimbarea directorului CIA, Allen Dulles. Dacă asasinatul era răzbunarea lui Dulles lucru a reuşit perfect căci noul preşedinte, L. Johnson, l-a numit pe Dulles şeful anchetei asupra asasinatului dela Dallas şi membru în comisia Warren menită să facă lumină în acest caz. Lumina făcută a fost până la urmă destul de palidă.
Se ştia la Washington că preşedintele Kennedy şi Allen Dulles se urau şi se dispreţuiau reciproc. Chiar până la asasinat ?

8)        Lee Harvey Oswald
L.H Oswald era un tip ciudat, dislexic şi dezechilibrat, cu studii mediocre, angajat în infanteria de marină deşi se declara deschis marxist ceace în America anilor 50 este cel puţin excentric, refugiat american în URSS ( !!!), căsătorit cu o cetăţeancă sovietică, activist trotskist, militant pentru Cuba castrista, şi multe alte lucruri contradictorii. Toate astea la numai 24 de ani câţi avea când a fost asasinat !
În URSS nu a fost nici o dată luat în serios ceace l-a deteminat să încerce să se sinucidă. Cu soţia lui relaţiile erau din ce în ce mai rele mai ales după întoarcerea în America unde erau fără slujbe sau activităţi regulate.

 
Cu o lună înainte de asasinat, Oswald îşi găseşte o slujbă la Texas School Book Depository din Dallas unde la 19 noembrie află de vizita preşedintelui în oraş şi de faptul că va trece prin faţa depozitului unde lucrează.
În numai două zile îşi pregăteşte spectaculoasa acţiune dorind să arate soţiei şi tuturor celor care l-au dispreţuit, de ce e capabil.
Toate astea sunt foarte bine descrise în ancheta scriitorului american Norman Mailler : «Oswald’s Tale : An American Mystery» din 1995.
Asasinarea lui Oswald în localul poliţiei de către mafiotul Jack Ruby (Jacob Leon Rubinstein) care susţinea că a vrut să evite văduvei lui Kennedy apariţia la un proces, pare extrem de ciudată.
Dar, dacă cunoaştem mai bine America şi numărul enorm de nebuni, fanatici pătrunşi de o misiune, zbuciumati de tot felul, lucrul pare mai puţin straniu.
De altfel Ruby a primit în închisoare mii de scrisori de felicitare dela americani care îi aprobau gestul.

Vinovăţia lui Oswald, care a acţionat singur, este concluzia comisiei Earl Warren în 1964 confirmată în 1979 de U.S. House of Representatives Select Committee on Assassinations (HSCA) şi deci, rămâne versiunea oficială.
Totuşi HSCA admite posibilitataea unui complot deşi moartea preşedintelui s-ar datora exclusiv lui Oswald.
Din Comisia Warren făceau parte, între alţii, fostul director al CIA, Allen Dulles şi viitorul preşedinte al USA, Gerald Ford.

Oswald care vehicula idei de extremă stânga l-ar fi ucis pe Kennedy detestat în special de extrema dreapta din motive personale, fiind un dezechilibrat. Acest paradox si ciudăţenia personajului Oswald,  care pare foarte usor de manipulat, nu convinge, în special de faptul că el ar fi acţionat singur.
Totuşi, daca un vast complot ar fi existat, pâna acum, aproape 50 ani mai târziu, e greu de imaginat ca nu s-ar fi aflat câte ceva.


Conspiratiile diverse găsesc uşor urechea publicului. Chiar şi cele mai absurde.
De exemplu există şi alte multe teorii ale cospiraţiei care implică :
 -    Complexul militaro-industrial american
 -    Extrema dreaptă americană
 -    Iluminati, sectă din sec XVIIIlea, considerată ca «Elită a Elitei»
 -    Evreii ( ?)
 -    Extrema stângă americană
 -    Un grup de milionari cu activităţi în industria petroliera din  Texasul de sud
şi altele.

Altă teorie, pe care am citit-o într-o revistă prin anii 70 susţine că la 22 noembrie 1963 la Dallas a fost ucis altcineva şi că J. F. Kennedy trăeşte şi se ascunde în insula Skorpios din marea Ioniană, care la vremea aceia era proprietatea bogătaşului Aristote Onassis, viitorul soţ al văduvei Kennedy.
Probabil se ascunde bine, de atâta vreme... Acum ar avea 94 de ani.
Şi bănuesc că acolo se vede din când în când cu Elvis Presley care nici el n-a murit ci se acunde ...Sau cu alţi dispăruţi celebrii despre care am citit că se ascund; Ceauşescu, Michael Jackson, Lady Diana, Adolf Hitler …

Vedeţi ? Orice e posibil !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire